Kuvaus yrityksestä

SMA Mineral Oy:llä on kalkkikivikaivokset Torniossa ja Pieksämäellä sekä kvartsikaivos Torniossa. Yritys ei harjoita malminetsintää. Emoyhtiö on SMA Mineral AB ja sen kotipaikka on Persberg Ruotsissa. Toimintaa yhtiöllä on Euroopassa yhteensä 30 paikkakunnalla seitsemässä eri maassa. Suomessa SMA Mineral Oy louhii kalkkikiveä ja kvartsia ja valmistaa niistä kalkkipohjaisia tuotteita Kalkkimaan ja Loukolammen kalkkitehtailla. Kaivostoiminta koostuu avolouhoksista sekä kalkkitehtaista, joissa tehdään tuotteesta riippuen murskausta, seulontaa, jauhatusta sekä säkitystä.

Kaivostoiminnan lisäksi yhtiö valmistaa poltettua ja sammutettua kalkkia Torniossa, jota ei käsitellä tässä raportissa.

Pohjoismaiden suurin dolomiittiesiintymä Kalkkimaa Torniossa on otettu käyttöön jo 1500-luvulla. Raaka-aine riittää nykyisellä louhintamäärällä yli 100 vuodeksi.  Ristimaan louhoksella Torniossa on louhittu kvartsia vuodesta 1989 lähtien. Ankeleen dolomiittiesiintymä Pieksämäellä on otettu käyttöön 1960-luvulla.

Yhtiön suomenkieliset sivut: SMA Mineral. Yhtiön toimintaa arvioidaan osana konsernin EcoVadis vastuullisuusarviointia ja vuonna 2023 konsernin sijoitus kestävyysluokituksessa oli pronssia.

Huom! Yhtiön toimipaikat eivät harjoita rikastustoimintaa, jolloin rikastushiekkaa ei synny. Lisäksi yhtiön vesienkäyttö on minimaalista, esim. prosessijätevesiä ei ole. Vastuullisuusjärjestelmässä ei näin ollen ole arvioitu rikastushiekan ja vesienhallinnan tasoa, vaikka ne näkyvät alla olevassa kuvaajassa tasona C.

TSM-Suomi standardin mukaiset tulokset

AAA
AA
A
B
C
Sidosryhmäyhteistyö Luonnon monimuotoisuus Rikastushiekan hallinta Vesien hallinta Ilmastonmuutoksen hallinta Kaivoksen sulkeminen Työterveys ja turvallisuus

Kriisinhallinta

Kriisinhallintavalmius Sisäinen arviointimenettely Koulutus ja harjoittelu
Kriisinhallintavalmius - yhtiötaso
Crisis Management Planning – Site
Tulokset: Ilmastonmuutoksen hallinnan tuloksia ei ole todennettu, ne todennetaan seuraavan todennuksen yhteydessä.
Viimeisin ulkoinen vahvistus: 23.11.2022

Yhteiskuntavastuuraportti

Yritys lukuina

  • Tuotantomäärä: Kalkkimaa: 30 400 t dolomiittista kalkkikiveä + 53 908t louheita, sepeliä ja murskeita + 4008 t kalsiittituotteita / Ristimaa: 170 460 t kvartsia + 157 290 t louheita, sepeliä ja murskeita / Ankele: 51 301 t dolomiittista kalkkikiveä + 12 271 t louheita, sepeliä ja murskeita
  • Kokonaislouhinta: Kalkkimaa: 53 885 t (malmia: 100% , sivukiveä: 0%) / Ristimaa: 327 750 (malmia: 52 %, sivukiveä: 48%) / Ankele: 63 572 t (malmia: 81%, sivukiveä: 19%)
  • Raportoidut malmivarat: Kalkkimaa: todennetut - Mton; todennäköiset 9,8 Mton (Ca 19%, Mg 10%) / Ristimaa: todennetut 0,6 Mton; todennäköiset 0,9 Mton (SiO2 > 92%, P < 0,01%) / Ankele: todennetut 1,74 Mton; todennäköiset 5,85 Mton (Ca 19%, Mg 8%)
  • Raportoidut mineraalivarannot: -
  • Toiminnan aloitusvuosi: Kalkkimaa: löytymisvuosi 1600-luvulla / aloitusvuosi 1917, Ankele: löytymisvuosi ennen 1902 /aloitusvuosi 1966, Ristimaa: löytymisvuosi 1987 / aloitusvuosi 1989.
  • Kaivoksen arvioitu jäljellä oleva elinikä: Kalkkimaa: 100 vuotta, Ankele > 30 vuotta, Ristimaa n. 4-5 vuotta.
  • Kaivosalueen pinta-ala: Kalkkimaa: 93,991 ha, Ankele: 42,126 ha, Ristimaa: 39,308 ha.
  • Omien työntekijöiden määrä (31.12.): 12 henkilöä (Kalkkimaa, Ristimaa ja Ankele yhteensä). [SMA Mineral Oy yhteensä 31 henkilöä]
  • Työntekijöiden pääasialliset asuinkunnat: Tornio (33%), Pieksämäki (33%), Keminmaa (33%)
  • Vakituisten urakoitsijoiden määrä (31.12.): 8 henkilöä
  • Käyttökate EBITDA: Ei raportoida.
  • Maksettu yhteisövero: 0 €

Tietoja etsinnöistä

SMA Mineral Oy on kaivosyritys, joka ei harjoita tällä hetkellä malminetsintää. Vuoden 2022 jälkeen ei ole tehty aktiivista malminetsintää. Aikaisempina vuosina malminetsintää on tehty Tornion kunnassa (vuonna 2021, kvartsia). Malminetsintämenetelminä on käytetty vuonna 2021 syväkairausta, pintanäytteitä ja kairauksia. Yhtiön keskeisimpiä etsittäviä mineraaleja on ollut kvartsi.

  • Varausalueiden lukumäärä ja pinta-ala: 0
  • Malminetsintälupa-alueiden lukumäärä ja pinta-ala: 0
  • Malminetsintälupahakemusten lukumäärä ja pinta-ala: 0
  • Valituksen alaisia malminetsintälupia: 0
  • Malminetsintäkairaus: 0

Ympäristö

Yhtiön ympäristökäytännöt:
Kyllä Ei
Sijainti luonnonsuojelualueella* 
Ympäristöjohtamisjärjestelmä **
Ympäristövaikutusten selvitys vaadittu (YVA-lain mukainen)
Mittaukset pölylle
Mittaukset melulle
Mittaukset tärinälle
Ympäristöriskien arviointi tehty
Poikkeamia ympäristöluvista ***
Sulkemissuunnitelma kaivokselle
Suunnitelma kaivoksen hallitulle alasajolle yllättävissä tilanteissa

Avainluvut

  • Kaivannaisjätteen määrä: Läjitettävää kaivannaisjätettä ei syntynyt vuonna 2023 yhdelläkään yhtiön louhoksista. Louhittu sivukivi hyödynnetään täysimääräisesti.
  • Kaivannaisjätteen hyötykäyttö: Kalkkimaa: 100 % / Ristimaa: 100% / Ankele: 100 %. Yhtiön louhoksilla ei synny läjitettävää kaivannaisjätettä sillä kaikki louhittu sivukivi hyödynnettiin täysimääräisesti eikä pintamaanpoistoa ole.
  • Polttoaineiden kulutus: Kalkkimaa: 0,679 GWh / Ristimaa: 2,863 GWh / Ankele: 0,247 GWh
  • Muu energian kulutus: Ei saatavilla eriteltyinä sähköä ja lämpöä, luvut ilmaisevat sähkön kokonaiskulutusta: Kalkkimaa (sis. louhokset ja tehtaan): 1,47 GWh/a Ristimaa (louhos): 0,19 GWh/a Ankele (louhos): 0,04 GWh/a Loukolampi (tehdas): 1,49 GWha/a
  • Energian kulutuksen tavoite: Ei asetettua tavoitetta.
  • Kaivoksen CO2-päästöt: Ei raportoitu.
  • Veden kulutus: Kalkkimaa: 1500 m3 / Ristimaa: 0 (toiminnassa ei käytetä vettä) / Ankele: 804 m3
  • Veden purku kaivosalueen ulkopuolelle: Louhosten poispumpattua kuivanapitovettä: Kalkkimaa: 0,16 Mm3 / Ristimaa: 0,09 Mm3 / Ankele: 0,12 Mm3
  • Patojen lukumäärä kaivosalueella: 0
  • Toiminta-alueella esiintyy uhanalaisia lajeja: kylla
  • Ympäristövaarallisten kemikaalien käyttö: 0 t. Prosessoinnissa ei käytetä kemikaaleja. Louhinnassa käytetään räjäytysaineita: Kalkkimaa 14 t / Ristimaa 64 t / Ankele 16 t.
  • Luonnon monimuotoisuuteen liittyvät toimet: Kalkkimaan kaivospiirillä vapaaehtoista uhanalaisten kasvilajiston hoitotyötä. Linnunpönttöjä jokaisessa louhoksessa Suomessa. Ruotsin puolella annettu maanomistajille kompensaatioita (Gotlannissa).

Henkilöstö ja turvallisuus

Yhtiön henkilöstökäytännöt:
Kyllä Ei
Henkilöstöaloitejärjestelmä
Koko henkilöstöä koskevat kehityskeskustelut
Henkilöstön koulutussuunnitelma
Tasa-arvosuunnitelma
Henkilöstöllä edustus yrityksen hallinnossa
Työterveys- ja turvallisuusjohtamisjärjestelmä*
Työturvallisuuskortti kaikilla alueella työskentelevillä
Oma pelastusyksikkö
  • * ISO 45001 mukaisesti mutta järjestelmää ei ole sertifioitu.

Avainluvut

  • Koulutuspäivät keskimäärin: 2 päivää / työntekijä.
  • Sairauspoissaolot (pois lukien urakoitsijat): Ei tiedossa.
  • Tapaturmataajuus: Ei tiedossa.
  • Käytössä olevat työvuorojärjestelmät: 1-vuorojärjestelmä, 2-vuorojärjestelmä, 3-vuorojärjestelmä vaihdellen tarpeen mukaan, 8 tunnin työpäiväjärjestelmä.
  • Naisten osuus työvoimasta: 12,9

Vaikutus lähialueiden käyttöön ja toimeentuloon

Vaikutukset paikallisiin elinkeinoihin:

Kaivos- tai malminetsintätoimintaa ei ole poronhoitoalueella. Maaseutuelinkeinoihin liittyvien sidosryhmien toimintaan osallistutaan aktiivisesti. Matkailuelinkeinojen harjoittajat eivät ole yrityksen arvioinnin mukaan sidosryhmiä. Maanomistajat huomioidaan yrityksen sidosryhmätyössä. Yhtiö tukee paikallisia harrastusseuroja aktiivisesti sekä työllistää paikallisia suoraan itse ja välillisesti (urakoitsijoita).

Vaikutukset lähialueen virkistyskäyttöön:

SMA Mineralin vaikutukset maankäyttöön kohdistuneena haittana ovat asumisviihtyvyyden ja rakennusten arvon aleneminen kaivospiirin välittömässä läheisyydessä. Toiminta-alueiden lähiympäristössä on hieman matalampi lintutiheys. Kaivostoiminnalla on yhdessä alueen muun maankäytön kanssa lievä heikentävä vaikutus alueen sienilajistoon. Suo- ja metsäalueilla on nähtävissä myös kuivatusvaikutus, mutta lähialueet on myös ojitettuja.

Positiivisena vaikutuksena kaivostoiminta ylläpitää louhosten ympäristön eliöstön ja kasvillisuuden runsaana pitämällä kasvillisuutta avoimena ja maaperää ravinteikkaana, sekä edesauttaa kalkista pitävien kasvilajiston kukoistamista sekä runsastumista alueellisesti (tällaisia ovat mm. osa luontodirektiivillä suojelluista uhanalaisista lajeista).

Vaikutukset maisema-arvoon:

Maisema-arvot on huomioitu yrityksen toiminnan suunnittelussa. Kalkkimaan tehdasalue ja sinne johtava tie on merkitty kaavamerkinnällä sk/p eli paikallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Alueen perinteinen rakenne ja rakentamisen mittakaava tulee säilyttää ja tiestön linjaukset ja vanhat pihapiirit viljelyksineen pyritään huomioimaan toiminnan suunnittelussa ja säilyttämään. Kalkkimaan alueen lähiympäristössä on useita suojelullisesti arvokkaita perinnemaisemia, suojeltuja muinaismuistoja sekä luonnonsuojelukohteita, joiden säilyvyydestä yhtiö huolehtii omaehtoisen hoitosuunnitelman mukaisesti.

Vuorovaikutus sidosryhmien kanssa

Sidosryhmäyhteistyö:

Yrityksen tärkeimmät sidosryhmäviestinnän kanavat ovat paikallisten suorat yhteydenotot, paikallislehdet, vuosiraportti, internetsivut, kirjeet ja tapahtumat sekä vierailut. Yritys tukee muun muassa paikallista urheilutoimintaa painottuen junioritoimintaan, työntekijöiden vapaa-ajan urheilu- ja kulttuuritoimintaa sekä SOS-lapsikylän toimintaa. Yritys tarjoaa myös lopputyö, kesätyö- ja harjoittelupaikkoja koululaisille ja opiskelijoille. Palautekanava on olemassa sidosryhmien palautteelle ja käytänteitä palautteen käsittelylle ja sidosryhmätyöskentelylle on kehitetty yrityksessä vuosittain yhdessä johtamisjärjestelmän kanssa.

Tutkimus- ja yhteistyöhankkeet:

Yhtiön sisäinen hiilineutraalin poltetun kalkin tuotanto ja hiilidioksidin talteenotto -projekti jatkui myös vuoden 2023. Yhteistyökumppaninamme hankkeessa toimii SaltX Technology. Linkki hankkeeseen: ZEQL.  Hankkeessa on edetty laitoksen rakentamisvaiheeseen ja pilotointi-ajanjakson tulokset ovat olleet positiivisia. Yhtiön tavoitteena on käynnistää kaupallinen tuotanto jo vuoden 2026 alkupuolella.

Towards Sustainable Mining – TSM Suomi