Yrityksen esittely

Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhankkeen tavoitteena on kehittää vastuullinen akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotanto. Litiumhydroksidi on olennainen osa litiumioniakkuja.

Keliber-litiumhanke käsittää seitsemän kaivosaluetta, Päivänevan rikastamon, Kokkolan suurteollisuusalueella sijaitsevan litiumjalostamon ja tarvittavat aputilat kaikissa kohteissa.

Keliber-litiumhanke tulee olemaan ensimmäinen integroitu litiumhydroksidin tuottaja, joka valmistaa omasta louhitusta malmista akkulaatuista litiumhydroksidia. Arvioitu vuosituotanto on noin 15 000 tonnia akkulaatuista litiumhydroksidimonohydraattia, jota toimitetaan kasvaville kansainvälisille litiumakkumarkkinoille vähintään 16 vuoden ajan.

Keliber Oy:n osakkeenomistajat ovat Sibanye-Stillwater (79,8 %), Suomen Malmijalostus Oy (20 %), jonka tehtävänä on kehittää valtion kaivosomistuksia, sekä ryhmä suomalaisia sijoittajia (0,2 %).

Yritys lukuina

  • Tuotantomäärä: 0
  • Kokonaislouhinta: 0 (0/0)
  • Raportoidut malmivarat: 3,9 / 5,75
  • Raportoidut mineraalivarannot: 4,12 /10,02 / 5,61
  • Toiminnan aloitusvuosi: Spodumeenimineraali tunnistettiin pegmatiittilohkareista 1959, ensimmäiset esiintymät löytyivät kai-rauksin 1961–1962, Keliber perustettiin 2001.
  • Kaivoksen arvioitu jäljellä oleva elinikä: 16
  • Kaivosalueen pinta-ala: 712,7
  • Omien työntekijöiden määrä (31.12.): 63
  • Työntekijöiden pääasialliset asuinkunnat:
  • Vakituisten urakoitsijoiden määrä (31.12.): 137
  • Käyttökate EBITDA:
  • Maksettu yhteisövero:

Tietoja etsinnöistä

Keliberin malminetsintä keskittyy pääasiassa Kaustisen, Kokkolan ja Kruunupyyn alueille. Tutkimusalueilta etsitään spodumeenipegmatiitteja, joita voidaan hyödyntää litiumin raaka-ainelähteinä. Keliber käyttää malminetsintä- ja tutkimusmenetelminään syväkairausta, kalliomurskeporausta, lohkare- ja maaperänäytteenottomenetelmiä (näytteenottoa mm. minikairalla, kivisahalla, vasaralla ja lapiolla), geofysikaalisia mittauksia ja geokemiallisia tutkimuksia.

  • Varausalueiden lukumäärä ja pinta-ala: 1 kpl; 3915.2 ha
  • Malminetsintälupa-alueiden lukumäärä ja pinta-ala: 8 kpl; 1354.6 ha
  • Malminetsintälupahakemusten lukumäärä ja pinta-ala: 29 kpl; 8028.8 ha
  • Valituksen alaisia malminetsintälupia: 0
  • Malminetsintäkairaus: 31,7

Ympäristö

Yhtiön ympäristökäytännöt:
Kyllä ei
Sijainti luonnonsuojelualueella*
Ympäristöjohtamisjärjestelmä **
Ympäristövaikutusten selvitys vaadittu (YVA-lain mukainen)
Mittaukset pölylle
Mittaukset melulle
Mittaukset tärinälle
Ympäristöriskien arviointi tehty
Poikkeamia ympäristöluvasta ***
Sulkemissuunnitelma kaivokselle
Suunnitelma kaivoksen hallitulle alasajolle yllättävissä tilanteissa

Avainluvut

  • Kaivannaisjätteen määrä: 0
  • Kaivannaisjätteen hyötykäyttö: 0
  • Polttoaineiden kulutus: 4,7
  • Muu energian kulutus: N/A
  • Energian kulutuksen tavoite: N/A
  • CO2-päästöt: 1800 / NA
  • Veden kulutus: 0
  • Veden purku kaivosalueen ulkopuolelle: 0,2
  • Patojen lukumäärä kaivosalueella: 0
  • Toiminta-alueella esiintyy uhanalaisia lajeja: kylla
  • Ympäristövaarallisten kemikaalien käyttö: 0
  • Luonnon monimuotoisuuteen liittyvät toimet: Vuoden 2023 aikana yhtiö jatkoi aktiivisia suojelutoimia toiminta-alueilla ja niiden läheisyydessä elävien uhanalaisten lajien suojelemiseksi. Toimenpiteet ovat olleet esimerkiksi kompensoivien elinympäristöjen rakentamista ja ruokintaa.

Henkilöstö ja turvallisuus

Yhtiön henkilöstökäytännöt:
Kyllä ei
Henkilöstöaloitejärjestelmä
Koko henkilöstöä koskevat kehityskeskustelut
Henkilöstön koulutussuunnitelma
Tasa-arvosuunnitelma
Henkilöstöllä edustus yrityksen hallinnossa
Työterveys- ja turvallisuusjohtamisjärjestelmä*
Työturvallisuuskortti kaikilla alueella työskentelevillä
Oma pelastusyksikkö

Avainluvut

  • Koulutuspäivät keskimäärin: 2,1
  • Sairauspoissaolot (pois lukien urakoitsijat): 0,9
  • Tapaturmataajuus: 7,9 (yhtiö ja urakoitsijat), 12,3 (urakoitsijat)
  • Käytössä olevat työvuorojärjestelmät: Päivätyö, liukuva työaika, joustotyö
  • Naisten osuus työvoimasta: 21

Vaikutus lähialueiden käyttöön ja toimeentuloon

Vaikutukset paikallisiin elinkeinoihin:

Malminetsintää ei harjoiteta poronhoitoalueella. Kunnat, lähiseudun asukkaat, maanomistajat ja ympäristöjärjestöt ovat yrityksen keskeisiä sidosryhmiä ja huomioidaan yrityksen sidosryhmätyössä.

Yhtiön hankintapolitiikan mukaan kaikkien hankintojen tulee olla kokonaisratkaisultaan tarkoituksenmukaisia ja kustannustehokkaita. Hankintoja tehdään vain luotettavilta ja kestävän kehityksen periaatteita noudattavilta toimittajalta ja yhteistyökumppaneilta.

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius julkaisi alkukeväästä 2019 Kaustisen seutukunnan (KASE-alue) kaivos- ja tuulivoimahankkeiden taloudellisten kokonaisvaikutusten ennakkoarvioinnin. Rakentamisen, kaivannaistoiminnan ja metallien jalostuksen ohella Keliberin tulevan toiminnan vaikutus heijastuu muun muassa kuljetukseen, erilaisiin kuluttajapalveluihin sekä kauppaan ja majoitus- ja ravitsemustoimintaan.

Keliberin henkilöstömäärä kasvaa litiumhankkeen edetessä. Rakennusvaiheessa hanke työllistää jopa 800 henkilöä, ja tuotannon alettua yhtiön henkilöstömäärä on noin 250 ja urakoitsijoiden noin 100. Lisäksi litiumhanke mahdollistaa satoja välillisiä työpaikkoja.

Vaikutukset lähialueen virkistyskäyttöön:

Ympäristövaikutusten arvioinnin (Keski-Pohjanmaan litiumprovinssin laajennus) yhteydessä selvitettiin tulevan toiminnan vaikutukset alueen virkistyskäyttöön. Alueella ei sijaitse virallisia luonto- tai ulkoilureittejä, marjastukselle ja metsästykselle koettiin aiheutuvan pientä haittaa. Vaikutusten merkittävyys ihmisten elinoloihin, terveyteen ja viihtyvyyteen arvioitiin pieneksi.

Osana arviointia toteutettiin syksyllä 2020 asukaskysely, jolla selvitettiin hankkeen mahdollisia vaikutuksia lähialueen asukkaiden elinoloihin ja viihtyvyyteen. Yli puolet (51 %) vastaajista koki Keliberin toiminnan tulevan vaikuttamaan yksilötasolla myönteisesti, 34 % koki kielteisen vaikutuksen ja 15 % koki, ettei toiminnalla ole vaikutusta. Vastaajista 49 % piti erityisen tärkeänä Keliberin toiminnassa työllistäviä vaikutuksia Keski-Pohjanmaalla, 42 % ympäristöasioiden hallintaa ja kestävää kehitystä ja 7 % vähäpäästöisemmän liikennemuodon kehittämistä.

Vaikutukset maisema-arvoon:

Suuri osa toiminnasta sijoittuu nykyiselle turvetuotantoalueelle, jossa toiminta on päättymässä ja maisema-arvot ovat pienet. Metsätalousalueelle sijoittuvilla louhosalueilla maisemaa havainnoivien ja muutoksen kokevien ihmisten määrä on pieni, eikä lähialueella ole arvokkaita maisema-alueita tai merkittäviä kulttuuriympäristön kohteita. Näin ollen maiseman ja kulttuuriympäristön herkkyys on arvioitu vähäiseksi muutosten näkyessä vain tulevilla tuotantoalueilla ja niiden lähiympäristössä.

Vuorovaikutus sidosryhmien kanssa

Sidosryhmäyhteistyö:

Keliber toimii aktiivisesti paikallisissa yhteisöissä ymmärtääkseen toimintansa haitalliset vaikutukset, joita yhtiö pyrkii ehkäisemään ja vähentämään, ja vastatakseen paikallisten ihmisten huolenaiheisiin ja valituksiin. Kunnat, lähiseudun asukkaat, maanomistajat, ympäristöjärjestöt, työntekijät ja tulevat työntekijät ovat yrityksen keskeisiä sidosryhmiä ja huomioidaan yrityksen sidosryhmätyössä.
Keliberin sidosryhmätyö on ennakoivaa ja suunnitelmallista sidosryhmien tiedonsaannin varmistamiseksi. Yhtiön toiminnasta ja ajankohtaisista asioista tiedotetaan ajantasaisesti Sibanye-Stillwaterin internet-sivuilla sekä Facebook- ja LinkedIn-sivuilla ja Keliber-lehtisissä.
Vuonna 2023 järjestettiin kaikille avoin yleisötilaisuus Kaustisella ja verkossa, maanomistajatilaisuus Kaustisella ja peruskiven muuraus -tilaisuus Kokkolassa. Keliber osallistui myös Kokkola Material Week –tapahtumaan, opiskelijatapahtumiin sekä kaivos- ja akkuteollisuuden tapahtumiin. Henkilöstölle järjestettiin erilaisia virkistäytymispäiviä sekä yrityskulttuuriin ja hankkeen edistymiseen liittyvä henkilöstöpäivä.

Tutkimus- ja yhteistyöhankkeet:

Keliber tekee laajaa tutkimus- ja kehitysyhteistyötä omana työnään, yhdessä laitetoimittajiensa sekä julkisten toimijoiden kanssa.Käytännössä kaikki Keliberin T&K projektit olivat joko Business Finlandin tai EU:n tukemia julkisia projekteja, joissa kotimaisina yhteistyö partnereina olivat GTK, VTT, Oulun yliopisto sekä Aalto yliopisto. Vuoden 2023 aikana jatkettiin aiemmin aloitettuja projekteja, joista merkittävimmät olivat BATCircle 2.0 sekä EXCEED. BATCircle2.0 projekti keskittyy akkumetallien kierrätykseen ja EXCEED malmin rikastuksessa syntyviensivutuotteiden hyödyntämiseen. Yhtiön tutkimus- ja kehityspanostukset olivat vuoden 2023 aikana yhteensä 4,2 miljoonaa euroa (malminetsintä mukaan lukien).

Keliber on myös mukana hankkeissa IPCEI 1 ja 2 (Important Projects of Common European Interest), joissa kehitetään kestävää litiumioniakkuketjua hankinnoista kierrätykseen.

Vuoden 2022 lopulla tullut investointi päätös kokkolaan sijoitettavan litiumhydroksidin jalostamon sekä 2023 lopulla tullut päätös rikastamon osalta tulevat merkittävästi lisäämään T&K toimintaa. Tällä pyritään varmastimaan tehtaiden sujuva ylösajo. Keliberin T&K-työn painopisteitä ovat tuotannon käynnistämisen tuki (kaivos/rikastamo/jalostamo), edellä mainittujen prosessien kehitys, hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja tuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen.

Yhteiskuntavastuuraportti
Toiminta-alue:
Keski-Pohjanmaa
Yhteystiedot:
Sirpa Olaussen
Laatu- ja turvallisuusjohtaja
Keliber Technology Oy
+358 (0)10 567 0600

Towards Sustainable Mining – TSM Suomi